Přívalové déště


Přestože se často podaří meteorologům varovat před přívalovými dešti včas, nastanou mnohdy situace, že povodně zaútočí bez varování. A pro všechny, kteří mají svoje svoje pozemky v záplavovém území, nastává boj s přírodními živly. V této době se nespoutanou řekou stává každý potůček, strouha či kanál. A záleží na každém majiteli rodinného domu se zahradou, jak si s touto situací poradí. Protože voda je stejně nespoutaný živel jako oheň. A dokáže v krátkém čase zlikvidovat nejen celou úrodu ovoce a zeleniny. Podmáčet jak domy, garáže a zahradní přístřešky. Tak i ohrozit na životě domácí zvířata.

Před povodní

Proto je potřeba hned v prvních minutách přívalových dešťů  zabezpečit veškeré zvířectvo tak, aby jim voda nemohla ublížit. Sklidit veškerou dozrálou úrodu se podaří málokdy, ale nechat ji kontaminovat bahnitou vodou určitě nikdo nebude chtít. Proto co se dá sklidit, je potřeba ihned uskladnit. Ale raději do výše položené místnosti. Protože sklepní prostory bývají často pod vodou rovněž. Sklidit je potřeba i byliny, které jsou určené k sušení. U mladších keřů a stromků je vhodné  zapíchnout kůly a pevně je k nim přivázat. Aby je případný proud vody nestrhl i s kořeny. Na bezpečnější místo je vhodné přemístit i ty pěstované v mobilních nádobách.

Po dešti

Odmontovat veškeré bazénové zařízení je rovněž dobrým krokem. Protože po povodni stejně bude potřeba jeho nové napuštění. Nepřipevněný materiál, jako jsou ploty či boudy, je rovněž potřeba odstranit, aby nepřekážel volnému průtoku vody. A tím zamezení vytváření druhotných hrází. V případě, že se jedná o přívalový déšť, je nejlepším řešením vytvořit vhodné odtokové cesty, aby voda co nejrychleji zahradu opustila. A nekontaminovala okolní přírodu. V případě povodně už se do zahrady a do sklepů dostává povodňové bahno, které je často toxické, obsahující fekálie ze septiků a žump, benzínu, nafty či průmyslové chemikálie. A jejich likvidace, vzhledem k jejich síle, mnohdy trvá dlouhé týdny i měsíce. 

Doporučené články